בעוד זמן קצר, עם רדת היום הקדוש ביותר בשנה, נשיל מעלינו את אבק השגרה והחומר, נלבש בגדים לבנים ונצא אל בית הכנסת.
לאורך אלפי שנות היסטוריה, מאז חורבן הבית הראשון, בכל מקום אליו נפוצו יהודים והקימו קהילה, הדבר הראשון עליו נתנו את הדעת הוא הקמת בית כנסת. זהו הרכיב החיוני ביותר לקיומה של קהילה יהודית, והוא מהווה, מלבד מקום תפילה כמובן, מוקד לפעילות ציבורית כמו צדקה וחסד, ואכסניה ללימוד ולהפצת תורה.
צנוע או מפואר, מעץ או מאבן, מאז ומעולם היה בית הכנסת מרכז ההוויה של הקהילה היהודית. זו הסיבה שמטיילים שומרי מצוות יחפשו אותו בראש ובראשונה בכל מקום שאליו יגיעו.
בתי כנסת עתיקים, בתי כנסת עם סיפור מיוחד, בתי כנסת יפים ומפוארים וכאלה ששרדו פוגרומים ופרעות. דרך ביקור בבית הכנסת, אנחנו מתחברים למורשת ולהיסטוריה המרתקת של הקהילה שחיה ופעלה במקום.
אז אתם מוזמנים להצטרף אלי למסע (וירטואלי, בינתיים) בין בתי כנסת מעניינים עם סיפור מיוחד ברחבי העולם.
האלטנוי-שול המפורסם בפראג הינו בית הכנסת העתיק ביותר באירופה שעדיין פעיל.
הוא נוסד בשנת 1270, ונקרא בהתחלה בכלל בשם בית הכנסת החדש. בסוף המאה ה- 16 נבנו בתי כנסת נוספים בעיר, ומאז הוא נודע בשם "בית הכנסת הישן-חדש" (Altneuschul). גירסה אחרת סוברת שמקור השם "אלטנוי" הוא על תנאי, לפי האגדה שהאבנים מהם נוסד בית הכנסת הגיעו מבית המקדש שחרב, על תנאי השבתם לכשיבנה בית המקדש.
בית הכנסת, הבנוי בסגנון גותי, תוכנן על ידי אדריכל גרמני, משום שבתקופה שנבנה לא הורשו יהודים לעסוק באדריכלות. בהתאם למסורת וכסימן של ענווה, מפלס הרצפה של האולם הראשי נמוך בכמה מעלות מתחת לפני השטח. על קירות בית הכנסת כתובים ראשי תיבות של פסוקים: בכותל המזרח שיל"ת (שיויתי ה' לנגדי תמיד) ודלמא"ע ("דע לפני מי אתה עומד"). בצד מערב גה"א וימ"ה (גדול העונה אמן יותר מן המברך) וכתובות נוספות.
מענין לדעת
סביב בית הכנסת, ששימש בין היתר את המהר"ל, נקשרו אגדות ומיתוסים. אחת מהן מספרת כי שרידי הגולם מפראג נמצאים בעליית הגג של בית הכנסת (דבר שהופרך כשנערכו שיפוצים במקום, ולא נמצא בעליית הגג מאום מלבד שברי רהיטים וספרים ישנים).
בין הרבנים שחיו בפראג ופעלו בבית הכנסת העתיק נמנים הרב אליעזר אשכנזי, הרב מרדכי בן אברהם יפה, המהר"ל ותלמידו החשוב רבי יום טוב ליפמן הלר, בעל הפירוש המפורסם למשנה, רבי יחזקאל לנדאו ועוד.
מקום מושבו של המהר"ל, בקדמת בית הכנסת, שמור עד היום.
מידע למבקר: הכניסה לבית הכנסת כרוכה בתשלום, אך לאלה המעוניינים להתפלל בבית הכנסת יש אפשרות לקבל אישור כניסה מהקהילה.
כתובת: Maiselova 18, 110 01 Praha.
בית כנסת הפורטוגזי נבנה לפני למעלה מ- 300 שנה, בשנת 1675, ושימש את יוצאי ספרד ופורטוגל שהיגרו להולנד בעקבות גירוש ספרד.
מעל הכניסה לבית הכנסת חרוטה הכתובת: בשנת "ואני ברוב חסדך אבוא ביתך" לפ"ק. מלבד המשמעות הברורה המתייחסת לשנת ההקמה, בחלק הראשון של הפסוק אפשר למצוא את שמו של הרב אבואב, שיזם את בניית בית הכנסת: "אבוא ביתך" – אבואב.
הבניין הענק, העשוי לבנים אדומות, תוכנן בידי האדריכל אליאס באומן על פי דגם המקדש שבנה שלמה המלך, וחזיתו מצהירה בבירור על אופיו היהודי. הוא מהווה עדות למעמד הכלכלי המבוסס של הקהילה היהודית הספרדית בעיר ולסובלנות הדתית של אמסטרדם.
מענין לדעת
בבית הכנסת הפורטוגזי אין תאורה חשמלית, ועד היום הוא מואר על ידי נרות הנתונים בנברשות הנחושת העתיקות. אין בו גם מזוזה, על פי ההלכה שבמקום שאין ישנים ואין אוכלים, אין צורך במזוזה.
בית הכנסת היווה מודל לחיקוי ובתי כנסת אחרים בפזורה הספרדית של מערב אירופה נבנו לפי מתכונתו (למשל בית הכנסת בוויס-מרקס בלונדון).
בית הכנסת הפורטוגזי הוכרז כאתר לאומי עוד לפני מלחמת העולם השנייה. למרבה הפלא, הנאצים כיבדו את זה, שמרו על הבניין ואפילו הגנו עליו מפני ונדליזם ושוד.
מידע למבקר: בית הכנסת, ששוקם בין השנים 1959- 1953, עדיין פעיל. הוא פתוח לתפילות בשבתות וחגים ולתפילת שחרית בימי ראשון.
כתובת: Mr. Visserplein 3, 1011 RD Amsterdam
בית הכנסת הגדול של רומא שוכן על גדת נהר הטיבר. זהו מבנה מרשים ויפהפה, הבנוי בסגנון קלאסי עם כיפה מרובעת בראשו. כיפתו הינה הכיפה המרובעת היחידה בעיר, כדי להבדילה משאר הכנסיות הפזורות בעיר ולהקל על זהוי המבנה. גם פנים בית כנסת מפואר מאוד, ומקושט בעיטורי זהב.
בשנת 1982 התרחש בבית הכנסת אירוע טרור, עשרות נפצעו וילד בן שנתיים נהרג. מאז ועד היום בית הכנסת מאובטח על ידי המשטרה האיטלקית. הכניסה לבית הכנסת הינה לאחר בדיקה בטחונית המבוצעת ע"י מאבטחי הקהילה.
מענין לדעת
בית הכנסת ברומא משמר מנהג קדום וייחודי של הגבהת ספר התורה על ידי שני אנשים.
מידע למבקר: בית הכנסת פעיל ומשמש לתפילות על פי מנהג איטליה בימות החול, בשבתות ובמועדים. בקומת המרתף מצוי בית כנסת נוסף בו נערכות תפילות בנוסח עדות המזרח.
בכניסה נפרדת לבית הכנסת, בצידו של נהר הטיבר, שוכן המוזיאון היהודי של רומא. הביקור במוזיאון ובבית הכנסת הינו בתשלום, וניתן גם להזמין סיור מודרך.
כתובת: Lungotevere de' Cenci, 00186 Roma RM.
בית הכנסת דה לה ויקטואר, המכונה גם בית הכנסת הגדול של פריז או בית הכנסת רוטשילד הינו בית הכנסת הגדול ביותר בצרפת. הוא נבנה בשנת 1874 והוכר כמבנה היסטורי בשנת 1987.
בית הכנסת המפואר והמרשים שוכן ברובע התשיעי שבמרכז פריז, ומכיל כ- 2,500 מקומות ישיבה. בתקופת מלחמת העולם השנייה הצהירה המשטרה בפני הנאצים שהמקום הוא רכוש עיריית פריז ומשמש כמחסן אספקה לצבא, וכך הוא נותר שלם ברובו, למעט נזקים קלים כתוצאה מההפצצות הגרמניות. בשנת 1967 שופץ המבנה ונחנך מחדש.
מענין לדעת
שמו של בית הכנסת "לה ויקטואר" (הניצחון), נגזר משם הרחוב בו הוא שוכן. הוא מכונה גם "רוטשילד" מאחר שמשפחת רוטשילד נהגה להתפלל בו במשך דורות רבים, עד עצם היום הזה, בנוסף למשפחות יהודיות חשובות נוספות בעיר.
מרבית ממייסדי בית הכנסת היו יהודים מאלזס, ולפיכך נערכות התפילות בנוסח אשכנז, אך במקום גם אולם קטן לתפילות בנוסח עדות המזרח.
בשבתות מתפללים בו בקביעות כ-300 איש, ובימים הנוראים גודשים את המקום כשלשת אלפים מתפללים. במהלך ימות השבוע מתקיימים במקום שיעורי תורה והלכה, וכן ישנם במקום אולם אירועים, ספריה וחדרי לימוד לילדים.
מידע למבקר: בית הכנסת פעיל ומשמש לתפילות ושיעורי תורה מדי יום.
ניתן לתאם ביקור של קבוצות לסיור מודרך בבית הכנסת (הביקור בשעות הבוקר, מיום שני עד יום שישי).
כתובת: 44 Rue de la Victoire, 75009 Paris.
בית המדרש הגדול של בעלז, ירושלים
בית הכנסת של חסידות בעלז בירושלים הינו מבתי הכנסת הגדולים ביותר בעולם. גובהו של המבנה עומד על יותר מ- 20 מטר, וניתן לראות את צורתו המרשימה והמיוחדת ממקומות רבים בעיר.
מענין לדעת
מבנה בית הכנסת הינו העתק של בית המדרש הישן של חצר בעלז בגליציה, אשר נחרב בשואה. בבניין גם שולבו אבנים מהמבנה המקורי.
בית המדרש הגדול שבקומות העליונות משמש לתפילה בשבתות ובמועדים. בשאר ימות השבוע מתקיימות התפילות בכעשרה בתי כנסת בקומות התחתונות של המבנה. בנוסף שוכנים במבנה ספריה תורנית גדולה, אולם שמחות לאנשי החסידות בתשלום מוזל, מקוה טהרה גדול וחדרי לימוד.
היכל עזרת הגברים מונה כ- 2000 מקומות ישיבה. מאירות אותו 9 נברשות שמשקלן 750 ק"ג. ארון הקודש המפואר שוקל כ- 23 טון וגובהו 12 מטר. הוא עשוי מעץ שהובא מברזיל. כ- 70 ספרי תורה מונחים בארון בשכיבה ולא בעמידה כמקובל, וזאת על פי שיטת רבנו תם.
כיסא האדמו"ר הקודם מוצב כמוצג מוזיאוני בצד שמאל של ארון הקודש.
רוצים גם לטייל באופן עצמאי וכשר?
הצטרפו לאלפי מטיילים אחרים וקבלו ישר למייל את המאמרים הכי מקיפים ופרקטיים למטיילים שומרי מצוות בחו"ל. הירשמו כאן:
אולי יעניין אותך גם:
מזווית יהודית: מדריך מקיף למטייל בלונדון
בכל מקום שתדרכו, בכל אתר שתבקרו, בסמטאות או בבתי מלוכה - תמיד תמצאו את לונדון מדהימה.
כשרות בחו"ל – מה מותר לאכול ללא חותמת כשרות
כל המוצרים שאפשר לקנות ולאכול ללא חשש כשרות בכל מקום בעולם - מאת הרב זריצקי