רבקה תמיד חלמה לבקר בנורבגיה. ההשראה שקיבלה מספרי מתח ופנטזיה שכתבו סופרים נורדיים כמו יו נסבו וסטיג לארסון, והנופים שתוארו בהם, גרמו לה לפנטז על טיול בנורבגיה היפה והקפואה.
ברבות הימים, עלה רעיון הנסיעה לנורווגיה והחל לתפוס תאוצה. בעלה סיפר על הטיול המתוכנן לחבר שלו שהתלהב, ושתי המשפחות החליטו יחד על טיול קרוואנים בנורווגיה.
ההחלטה התקבלה, והטיול יצא לדרך – תכנונים, רשימות וסריקת כל פיסת מידע רלבנטית מרחבי האינטרנט ומספרים. בסופו של דבר היו בידי רבקה מסלול מפורט, מפה, רשימת ציוד אינסופית וקובץ אקסל עם ירידה לרזולוציה של שעות (רבקה בחורה יסודית!).
את הקרוואנים החליטו לשכור דרך חברה ישראלית, מה שהתגלה כהחלטה מצויינת: כשבוע לפני הטיול הם הוזמנו לפגישה ע"י נציגי החברה בארץ, בה קיבלו את כל המידע וההוראות. בנוסף, קיבלו הדרכה בעברית ותמיכה זמינה לאורך כל הטיול.
הטיול היה מדהים, והותיר את רשמיו על כל בני המשפחה כחוויה משמעותית שיזכרו לנצח (בזכות התמונות…).
הנקודה היהודית בנורווגיה
הקהילה היהודית בנורווגיה קטנה יחסית (כ- 1,500 יהודים), וזו הקהילה היהודית הצפונית ביותר על פני כדור הארץ. רוב היהודים בנורווגיה מתגוררים בעיר הבירה אוסלו, בה יש בית כנסת פעיל. ובעיר הצפונית טרונדהיים, בה קיים בית הכנסת הצפוני ביותר בעולם.
בבית הכנסת שבאוסלו יש מנין מדי שבת – בערב וביום. כתובת: Bergstien 13 0171 Oslo.
מי שמעונין, יכול לסעוד ארוחות שבת בבית שליח חב"ד באוסלו הרב שאול וילהלם. יש ליצור קשר במייל: shaulwilhelm@gmail.com, לא פחות מעשרה ימים לפני ההגעה.
אוכל כשר בנורבגיה הוא נושא כאוב: אין כמעט מענה לשומרי כשרות בארץ הצפונית. המקומות היחידים שבהם אפשר להשיג מעט אוכל כשר הם אוסלו וטרודנהיים. באוסלו יש את הקהילה היהודית, המחזיקה חנות מכולת קטנה עם מצרכים כשרים. ויש גם רשימת מוצרים כשרים שניתן לקנות במדינה. כאן, בניגוד למקומות אחרים בהם אפשר להצטייד במקום, אין מנוס – מי שרוצה לאכול כשר צריך להביא את זה בצידנית מהארץ.
אבל אל תדאגו: שתי המשפחות לא ממש סבלו מרעב בטיול לנורווגיה. רבקה היא קונדיטורית מחוננת (והיא עוד מתעסקת בזה רק כתחביב, לצד העבודה שלה במשרה מלאה בהייטק!). היא והמשפחה השניה חילקו ביניהן את העבודה: אחת אחראית על החלבי והקינוחים, השניה על הבשרים.
לא יאמן באיזו יצירתיות הם הפיקו ארוחות גורמה מדהימות בטיול הזה. הם סחבו מהארץ לחם וחלב קפוא, טורטיות (נהדרות כשהן מחוממות על מחבת פסים), בשרים קפואים ואפילו קמח ומוצרי אפיה! ובאמת, כשרואים את התמונות המגרות אי אפשר שלא לרייר..
והנה סיפור המסע לארץ הפיורדים: 10 ימים, 2 משפחות, 8 ילדים, טיול קרוואנים בנורווגיה.
התחלה - נחיתה באוסלו, קבלת קרוואנים ונסיעה ללילהאמר
נחתנו באוסלו (אחרי חניית ביניים באיסטנבול – לא מומלץ..) בשעות הצהרים של יום ראשון, וחיכינו לנציגי חברת הקוואנים שיבואו לאסוף אותנו. החברה הנורבגית התגלתה כמעולה: הנציגים (דוברי אנגלית) חיכו לנו בשדה התעופה והובילו אותנו לאתר הקרוואנים. שם קיבלנו הדרכה "על רטוב" בטיפול ותחזוקת הקרוואן.
הקראוון מתוכנן בצורה מעולה ומעוררת השתאות: הנדסת אנוש במיטבה וחשיבה עד לפרטים הקטנים. כל שטח מנוצל בצורה הטובה והפרקטית ביותר. השולחן למשל הופך למיטה, הארונות ננעלים בלחיצה, לכל חלון בקרוואן יש כיסוי בגודל מתאים בדיוק, בחלק העליון יש מיטה זוגית נוחה. בכל קרוואן יש שולחן וכסאות מתקפלים לאכילה בחוץ.
יש בקרוואן מנגנוני גז, חשמל וטמפרטורה שצריך להכיר ולתפעל. יש גם שלוש מערכות מים: לבנים (לשתיה), אפורים – למקלחות וכלים, ומים שחורים מהשירותים. אל דאגה, יש מספיק מים. המקלחון קטן וצפוף וזרם המים קצת חלש, אבל מי שם לב לקטנות שכאלה…
אחרי ההדרכה יצאנו לדרך. עשינו מעין משחק בקרוואן: כל אחד מבני המשפחה קיבל תפקיד – אחד מוודא שהארונות נעולים, שני שאין שום חפץ שעלול ליפול ועוד. היציאה לדרך נעשתה כמו המראה לפני טיסה "הכל בסדר? כולם מוכנים להמראה?".
הגענו לעיירה לילהאמר בערב – דקה לפני שאתר הקמפינג נסגר. באתר היו מקלחות בתשלום, WIFI וגם אפשרות לשכור בקתות ללילה (אופציה טובה לימי גשם שהשתמשנו בה בהמשך). התארגנו עם ארוחת ערב חפוזה והלכנו לישון.
למחרת בבוקר התעוררנו לתוך גלויה, העיירה היפהפיה לילהאמר נפרשה לנגד עינינו על שפת המים:
הילדים (עדיין בפיג'מות), מיהרו להתנפל על המתקנים בחניון הקמפינג. שלחנו את הבנים לסופר להביא מצרכים חיוניים ופירות, וארגנו ארוחת בוקר.
את היום הזה העברנו בנסיעות, והתקדמנו עשרות קילומטרים לכיוון צפון. בדרך בזבזנו זמן יקר בניסיון למצוא סים וחבילת תקשורת לטלפון, שלרוע המזל לא סידרנו מהארץ. לפנות ערב הגענו לחניון טרולסטיגן.
טיפ: לא כדאי לנסות לחסוך בתקשורת, ולסמוך על רכישת סים בנורווגיה. עדיף לקנות חבילת תקשורת מהארץ, גם אם המחיר קצת יותר יקר. זה חוסך זמן טיול יקר וחיפושים.
דרך הטרולים
טרולסטיגן (Trollstigen) – "סולם הטרול" בנורווגית, הוא כביש תלול במערב נורבגיה המהווה אטרקציה תיירותית מפורסמת. בכביש הזה יש לא פחות מ-11 פיתולים חדים, ולכן הוא נחשב לאחת הדרכים המסוכנות בעולם. לאורך השביל נשקף נוף עוצר נשימה של רכסי הרים, מפלים, פיורדים עמוקים ועמקים פוריים.
יצאנו לדרך הטרולים מהקמפינג בטרולסטיגן. הכביש הצר עם השיפועים החדים היה מאתגר לנסיעה והצריך זהירות יתר בנהיגה. מדי פעם היינו צריכים להמתין בצד הדרך ולתת לאוטובוסים לעבור. אבל הנוף, הנוף! פשוט עוצר נשימה..
האוויר קפוא והאוירה חמה, מצטלמים לאורך הדרך בנקודות תצפית מדהימות. אטרקציה מגניבה באזור הוא השלט (היחיד בעולם) המזהיר מפני המצאותם של טרולים קטנים! לפי סיפור עם נורווגי, הם מתרוצצים ביערות שלצד השביל…
פיורד גיירנגר
מדרך הטרולים ירדנו לכיוון VALLDAL, משם הספקנו ברגע האחרון את המעבורת ל- EIDSDAL. חוויה להיכנס עם הקראוון למעבורת, אפילו שזו נסיעה של 5 דקות בלבד. יצאנו מהקרוואן וטיפסנו מהר במדרגות המעבורת למעלה כדי להספיק לראות את הנוף המדהים.
משם המשכנו בדרכינו לגיירנגר GEIRANGER – הפיורד הראשון שלנו, הנחשב לאחד הפיורדים היפים בנורבגיה. פתאום, משום מקום, נגלה נוף מטורף של אוניות ענק העוגנות בפיורד חלק כמו מראה.
פיורד גיירנגר הוא פיורד המוגן ע"י אונסקו, והוא מוקף בפסגות הרים, במפלים הזורמים מההרים אל המים ובצמחייה ירוקה. זהו אחד הנופים היפים ביותר בנורווגיה (ואולי בעולם כולו) והוא עוצר נשימה. קשה להתנתק.
ירדנו לכיוון העיירה הקטנה, והתמקמנו בקמפינג הציורי על גדות הפיורד. משם המשכנו לחוויה המטורפת של היום: שייט בסירת מנוע על הפיורד. אין מילים. עפים על הגלים בין הנופים.
לארוחת הערב חשבו הבנים לנסות את כישורי הדייג שלהם, אבל אף דג לא התבלבל… נשארנו עם הקציצות ברוטב שסחבנו מהארץ לארוחת ערב מקסימה בחייק הטבע.
קרחון בריקסדאל
למחר התעוררנו ליום סגרירי וקר. התארגנו ויצאנו לכיוון קרחון בריקסדאל. הדרך ארוכה וגשומה, זרזיפים מלווים אותנו לאורך הדרך אבל הנופים עדיין מדהימים. עוברים בתוך מנהרות ועולים על הרים, לצד פיורדים, מפלים ונחלים…
קרחון בריקסדאל הינו זרוע של קרחון יוסטדאל, הנחשב לגדול ביותר באירופה. ומהווה מוקד משיכה לתיירים מכל רחבי העולם. הקרחון המפורסם ממוקם בין מפלים לפסגות גבוהות, וצולל מגובה של 1200 מטרים הישר לתוך עמק בריקסדאל היפה.
הגישה אל הקרחון היא מהעיירה אולדן (Olden). ממנה אפשר להגיע אל בריקסדאל ברגל – הליכה במסלול של 3 ק"מ, או לנסוע עם רכבי טרול מיוחדים המגיעים עד קרוב לקרחון. אנחנו בחרנו כמובן באופציה השניה, והזמנו מראש מקום ברכבים של הבריקסדאל.
עלינו לרכב הטרול, רכב פתוח קטן של 6 מקומות, עם נהגת נורבגית קשוחה. הרכב טיפס באיטיות במעלה ההר, בדרך שעוברת בתוך נוף ייחודי עם מפלים ומקורות מים מימין ומשמאל, והגשם מלמעלה..
קררר נורא, יורדים מהרכב וממשיכים ברגל עד לקרחון, והנה מתגלה לה לשון הקרח העצומה, המטפטפת אל תוך האגם שמימיו קפואים. אי אפשר בלי כמה תמונות.
חזרנו את כל הדרך בחזרה ברגל. לבתי הקטנה יש חוש מיוחד להרדם בדיוק באמצע האטרקציות. הפעם נרדמה על כתפיו של בעלי כמו קופיף קטן, משמשת כמטריה מאולתרת.
חזרנו סחוטים לקראוון, והמשכנו לכיוון פיארלנד (FJARLAND) בחיפוש אחרי בקתה לשהייה בלילה.
מצאנו אתר קמפינג בדיוק ליד מוזיאון הקרח, ושכרנו בקתה חמודה. הכנו ארוחת ערב חלבית שווה שכוללת פסטה שמנת פטריות, הום פרייז, נקניק סלמון, וסלט ירוק טעים. איזה כיף זה להרים ארוחות טעימות בשום מקום!
הקמפינג חשוך ושומם. הנורבגים הקרים הולכים לישון כל כך מוקדם, שנראה שאין נפש חיה בעולם חוץ מהישראלים הרעשנים. לילה טוב!
פיארלנד ופלאם
קמנו לבוקר קריר ויפה. ההתארגנות ארוכה, כי צריך להשאיר את בקתת הראש-דשא (גג הבקתה משמש כקרקע פוריה לצמחיה שופעת) נקיה. לארוחת הבוקר פנקייקס עם פירות, שוקולד וסילאן – יאמי.
יוצאים למוזיאון הקרח בפיארלנד שמתגלה כמקום חביב. סרט על הקרחון הענק של נורבגיה, תערוכות על מזג האויר והקרחונים ובובות ענק של בעלי חיים אופיינים לאזור (מי אמר דב קוטב?).
מתחילים את דרכנו לכיוון פלאם. בדרך עוברים במנהרה הארוכה בעולם (25 ק"מ), כל כך מרדים.. עוברים בלארדל, וממשיכים לפלאם.
אחרי כשעתיים מגיעים לפלאם (Flam) – כפר קטן מוקף בהרים תלולים, מפלים ועמקים, הנמצא בקצה הפיורד אורלנדספיורדן.
בפתח מרכז הקניות בפלאם אנחנו פוגשים את הסנוניות הראשונות של הקבוצה שתארח לנו לחברה בשבת. נראה מעניין :) לפחות סיפרו שהאוכל טעים..
פלאם וסביבתה מציעים למבקרים שפע אתרים ואטרקציות:
- טיולים רגליים בנוף הדרמטי סביב הכפר הזעיר.
- דיג בנהר
- רכיבת אופניים ב- Rallarvegen ("דרך הפועלים השחורים"), אחד משבילי האופניים היפים ביותר בנורבגיה,
- שייט בנאראפיורד (Nærøyfjord) – פיורד הנכלל ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו, ונודע כפיורד הצר ביותר בעולם.
- גולת הכותרת של פלאם – Flåmsbana (רכבת Flåm), אשר נבחרה כנסיעת הרכבת המדהימה ביותר בעולם ע"י לונלי פלאנט בשנת 2014. הרכבת נוסעת מפלאם למירדאל, וזוהי הרכבת התלולה באירופה. במהלך נסיעה של 20 ק"מ צופים בנופים של הרים, נהרות ומפלים.
אנחנו החלטנו לוותר על השיט בנאראפיורד (היינו כבר בשייט בגייראנגר), ולנסוע ברכבת המהוללת.
הרכבת בפלאם מאכזבת. אם היא אחת מהרכבות היפות בעולם אז אולי העולם שלנו לא כל כך יפה… כנראה מרוב שראינו כל כך הרבה פיורדים, מפלים וירוק בעיניים אנחנו קצת פחות מתרגשים. הנסיעה ארוכה (40 דקות לכל כיוון) ואפילו משעממת לפעמים… והמחיר הגבוה לא מצדיק את החוויה לדעתנו.
חזרנו לקמפינג בפלאם לארוחת ערב דשנה על האש עם מגוון בשרים, סלטים וטורטיות.
טיפ: כביסות עדיף לעשות בערב, מיד כשמגיעים לקמפינג. בבוקר ממהרים, יש תור לפעמים ואין זמן לחכות למכונה שתסתיים.
שישי שבת בגיילו (Geilo)
לגיילו (יילו כמו שהנורבגים קוראים לה), הגענו מהעיירה פלאם בשעות הצהריים של יום שישי. זוהי עיירת סקי פופולארית בנורבגיה, שפעילה בעיקר בחורף. השלג צפוי להתחיל כבר בסוף ספטמבר ולהמשך עד סוף מרץ.
תיאמנו מראש עם קבוצה של טיול מאורגן כשר בנורווגיה את האפשרות להצטרף אליהם בשבת. מארגני הנופש לא התלהבו (בלשון המעטה..) שנצטרף אליהם לשבת בלבד, והתנו זאת באפשרות שתישאר יחידה פנויה במלון. למרבה המזל, ברגע האחרון נשארה סוויטה פנויה בשבילנו.
הגענו למלון המקסים HAVSDALGRANDA, מוודאים שהכל אמת ולא דמיון. יש לנו סוויטה! מקסימה עם 6 מיטות עבור 12 נפשות.. אבל לא נורא. אם יש מקום בלב יש מקום גם בדירה :)
המלון משמש כמלון דירות לתקופת הסקי והוא מותאם לכך באופן מקסימאלי. לדירה שלנו שתי קומות: בקומה העליונה מטבחון, סלון וחדר מגורים, ובתחתונה 2 חדרי מגורים, מקלחת וסאונה צמודה. הריהוט סקנדינבי טיפוסי: נקי ופונקציונלי, אבל בטעם ובשיק צפוני. הקומה התחתונה מתחברת לחניון התת-קרקעי של המלון, שבעצם מרשת את כל הביתנים הסובבים את המלון, כך שלגולשים אין צורך להוציא את האף לקור ללא צורך.
בשעות שנותרו לשבת החלטנו לצאת לראפטינג. הגדולים הצטיידו בחליפות צלילה מבודדות ויצאו לשייט, מלויים במדריך צמוד וצלם. בעוד הנשים והפעוטות ניצלו את הזמן לשופינג בקניון היחיד באזור.
חזרנו למלון שעה לפני הדלקת נרות ואז התחיל המירוץ לשבת. 12 נפשות צריכות להתקלח ולהתמקם בדירה קטנה. האתגר לא קטן אבל אנחנו צלחנו אותו בגבורה! מסתבר ש- 6 דקות מקלחת זה המון..
אבל איזו שבת מענגת! האוכל מצוין, ביתי ובשפע. ויש אפילו דרשות מפי רב ידוע שגם הוא, כמו שאר המשתתפים, מתעניין במסע הקראוונים שלנו.
בצהרי השבת יצאנו לסיור קצר בגבעות שעוטפות אותנו, ועלינו לאיזור הסקי עם אריה המדריך החביב. מתארים לעצמינו את המקום הלבן בחורף..
בעשר בלילה כשיוצאת השבת אנחנו לא מאמינים שהיא כבר הסתיימה.. באמת היה נפלא!
טיול קרוואנים בנורווגיה – אוסלו
את היומיים האחרונים של הטיול העברנו באוסלו.
ביום הראשון בילינו בלונה פארק ענק בשם Tusenfryd שנמצא בפאתי אוסלו. כיוון שהלימודים כבר התחילו בנורבגיה, האתר פתוח רק בימי שבת וראשון, וגם אז כמות המבקרים דלילה ביותר.
אנחנו מנצלים כל דקה ומנסים את כל המתקנים, יש גם כמה שלא מוכרים בארץ. הילדים מתלהבים, אין תורים כמעט!
יצאנו כמעט אחרונים לפני הסגירה בשבע, ונסענו לקמפינג EKEBERG שממוקם בגבעה הצופה על אוסלו.
ביום השני טיילנו בתוך העיר אוסלו.
מכיוון שלקראוונים אין אפשרות להתנייד ולחנות בכל מקום באוסלו, האופציה העדיפה בשבילנו היא לקנות כרטיס אוטובוס יומי. זהו כרטיס המשמש לכל סוגי התחבורה הציבורית: כולל מעבורת, חשמלית, או אוטובוס (עלות: 45 ש"ח למבוגר, 22 לילד).
נסענו באוטובוס מהקמפינג למרכז העיר, ומשם המשכנו בריצה קלה דרך השדרה המרכזית של העיר לכיוון ארמון המלך. רוצים להספיק את טקס החלפת המשמרות שקורה כל יום בשעה 13:30.
השדרה יפה מאד, אירופאית, בנויה כמדרחוב עם בתי קפה ומזרקות. אבל אין זמן להסתכל. יש לנו ממש כמה דקות עד לתחילת הטקס בארמון המלוכה.
אמרנו ארמון? יותר דומה לבית של עשיר ממוצע… הספרטניות של הנורבגים מתבטאת פה במלא הדרה. משמר די עלוב של כמה חיילים שעומדים במקום. לאחד נפל העיטור מהכתף, בושה! בבקינגהאם הוא היה מפוטר בבעיטה. ופה ממתינים עד שחייל אחר מרים אותו באדישות וממשיכים כרגיל.
אחרי סנדויצים ומפגש עם כמה ישראלים, אנחנו חוזרים לשדרה לטיול רגלי ונינוח יותר. להכיר את העיר, ששונה לחלוטין מהאיזורים הכפריים ששהינו בהם עד היום. עוברים ליד כמה גינות ומבנה הפרלמנט, שנראה מרשים יותר מהארמון..
העיר סואנת, המון אוטובוסים, חשמליות וספינות ענק עוגנות בנמל. המוני מהגרים ותיירים מכל העולם, הרבה נשים מוסלמיות, אפרו-אמריקאיות ובליל של שפות. גם פה ליפנים יש נציגות דומיננטית.
היעד הבא שלנו הוא מוזיאון ספינות הויקינגים שנמצא בחצי האי ביגדוי. מוזיאון נחמד, לא יקר. אנחנו עוברים בין המוצגים שכוללים ספינות ויקינגים עתיקות ועוד כל מיני. נראה שויקינגים וטרולים הם הערכים המקודשים ביותר פה באיזור..
הילדים יוצאים עם שלל חרבות מעץ. עולים על האוטובוס בכיוון חזרה, עוברים דרך החווה המלכותית – שם אפשר לראות עוד כמה חיילים משועממים בשער.. וחוזרים לקחת את הקראוון מחניון אקברג.
את הלילה האחרון החלטנו להעביר באתר קמפינג בשם סטורנגה, שנמצא במרחק 5 דקות נסיעה מתחנת החזרת הקראוון. כיוון שעלינו להחזיר אותו מוקדם בבוקר. אתר הקמפינג ריק כמעט לגמרי.
הנוף מהמם.. מתענגים על ארוחה דשנה של סלמון על הגריל (סוף סוף!) אורז, פירה, כרובית מטוגנת, מוקפצים ושני סלטים מעולים..
לא יאומן שככה עברו לנו עשרה ימים ביעף.. אורזים הכל, מנסים קצת לנקות, ולישון..
למחרת בבוקר אורזים, מסדרים ומנקים את הקרוואן (העדפנו לחסוך את דמי הניקיון ולעשות אותו בעצמנו – שגיאה!). עוברים ביקורת קפדנית (על הקצה) של מנהלת המקום, ומקבלים טרמפ לשדה התעופה.
באחת עשרה אנחנו כבר בשדה התעופה היפה של אוסלו (גארדמון), ממתינים לטיסה לארץ. אנחנו נוחתים בישראל קצת לפני חצות. לשלוש מזוודות שלום, אחת נפצעה קשות.. אבל זה כבר לא משנה :)
העיקר שחזרנו בשלום! היתה חוויה חד פעמית!
טיפים לטיול קרוואנים בנורווגיה
- נורווגיה היא יעד יקר. נקודה. אפשר לנסות לחסוך (טיפים בהמשך), אבל בסופו של דבר זה עדיין טיול יקר. הטיסות לא זולות, גם שכירת קרוואן ודמי שהיה בקמפינג עולים לא מעט, והאתרים מאד יקרים.
- קרוואנים זה אופציה מעולה לטיול בנורבגיה. המרחקים בין האתרים גדולים מאד. וכך, במקום לפרוק ולארוז שוב מדי לילה במקום אחר, נשארים עם החפצים באותו מקום לאורך כל הטיול. בכלל, כל הנושא של קרוואנים מאד מפותח בנורווגיה:
- יש אתרי קמפינג בכל מקום אפשרי.
- אתרי הקמפינג נמצאים במקומות היפים ביותר מול נופים עוצרי נשימה.
- במרבית אתרי הקמפינג יש ציוד מלא לרווחת המטיילים: מקלחות, מכונות כביסה וייבוש, כיורים גדולים לכלים, מתקני שעשועים לילדים ועוד.
- מומלץ להזמין קרוואנים דרך חברה ישראלית. אין תחליף להדרכה המפורטת בעברית (עוד לפני הטיול), לתמיכה ולביטחון.
- כדאי גם לצפות בסרטוני הדרכה לנסיעה בקרוואנים ביוטיוב כהכנה לנסיעה.
- אין צורך לתכנן ולחפש מקומות קמפינג מראש. נורווגיה מרושתת בעשרות אתרי קמפינג בכל פינה, בפרט במקומות התיירותיים. מיותר לקנות את הדיסק עם רשימת אתרי הקמפינג שמציעה חברת ההשכרה. הדיסק לא מכסה את כל האתרים, והתכנון לפי חניוני הקמפינג שבדיסק סתם מגביל את הטיול.
- מומלץ לצאת לטיול קרוואנים עם עוד משפחה (רצוי משפחה שיש איתה כימיה טובה). עוזרים אחד לשני ובין הילדים נוצרות חברויות מקסימות. בנוסף, בגלל האופי הקצת מבודד של טיול בקראוון במדינה זרה (עם שפה בלתי אפשרית) תמיד טוב, נעים יותר וכייף שיש עוד משפחה בשטח.
- כדאי לשים לב בתכנון הטיול לתאריכים. העונה המומלצת לטיול בנורווגיה היא יוני עד תחילת ספטמבר. אחרי ה- 15 באוגוסט מסתיימת חופשת הקיץ הנורבגית, וחלק מהאתרים והאטרקציות לילדים כבר סגורים. מצד שני, אז מרבית האתרים יותר פנויים.
- שימוש בשקיות וואקום מקל מאד על האריזה לפני הטיסה. (בפרט שצריך לדחוס המון חפצים לתוך מספר מזוודות מוגבל).
- אם נוסעים עם עוד משפחה, מומלץ להשתמש באפליקציית קשר (סוג של ווקי-טוקי). מאד נוח לתקשר בדרכים. אנחנו השתמשנו באפליקציית ZELLO.
- לגבי קניות בסופר והצטיידות בנורווגיה – צריך להיות מאד מתוכננים ומאורגנים. אם שכחתם משהו חשוב זה לא בדיוק גיחה עם הרכב, זה אומר לצאת עם הקרוואן וזה כבר סרט…
רוצים גם לטייל באופן עצמאי וכשר?
הצטרפו לאלפי מטיילים אחרים וקבלו ישר למייל את המאמרים הכי מקיפים ופרקטיים למטיילים שומרי מצוות בחו"ל. הירשמו כאן:
שלום
קראתי ונהניתי מהכתבה. אני ומשפחתי שוקלים לקחת קרוז לאיזור אבל אהבתי את האופצייה הזו. הייתי רוצה לדעת בגדול כמה עולה טיול כזה? לא צריך סכום מדוייק אך אשמח לדעת את סביבות התקציב הנדרש.
תודה,גלית
היי גלית,
תקציב הטיול משתנה לפי מספר המשתתפים, משך הטיול, האטרקציות שבוחרים (ויש בנורווגיה גם אטרקציות מאד יקרות) ועוד. בגדול, עלות השכרת קרוואן היא 250 יורו ללילה. חנית לילה בקמפינג עולה בין 80-150 שקלים ללילה. תוסיפי טיסות, אוכל, אטרקציות ודלק..
עדי
טיול יפהפה ויעד נכסף שלגמרי ברשימת החלומות שלי. כיף לקרוא גם בזכות הכתיבה הקולחת.
פוסט נהדר, הרבה טיפים מועילים. עכשיו נשאר לי להמשיך לחלום על טיול דומה:)
קראתי ויצאתי מגדרי. פשוט תענוג למטייל הדתי! אפשר פשוט להזמין כרטיסים ולחסוך את כל השבועות הארוכים של הקריאה, התכנון, ההערכות והחיפוש הלא נגמר של מסעדות כשרים ואתרים המתאימים לכל המשפחה. והכל ברהיטות, בנעימות, בצורה מפורטת ואינטליגנטית. יישר כוח! אני כבר מצפה ליעד הבא.
נהנתי מאד מהפוסט והוא החזיר אותי לטיול הקראוונים שעשיתי עם משפחתי לפני שנתיים, חוייה שזכורה לכולנו כמדהימה. במרבית היעדים שציינת היינו גם אנחנו. טיול קראוונים זו חוויה מיוחדת במינה ולדעתי MUST לנורבגיה כי לא ניתן לעשות שם טיולי כוכב. זה לא המרחקים כמו הדרכים העקלקלות והמפותלות והנסיעה האיטית בעקבותיהן ולכן צריך כל הזמן להתקדם. אכן הם ערוכים מעולה לקראוונים ויש המון קמפינגים. אנחנו דרך אגב שכרנו את הקראוון ליד המבורג בגרמניה (יותר זול מסקנדינביה), קנינו אוכל בגרמניה ומילאנו שם את הקראוון (גם אוכל משמעותית יותר זול בגרמניה) ומשם חצינו את דנמרק דוך צפונה ולקחנו מעבורת לדרום נורבגיה.
מקסים! כל הכבוד
המחיר לחניון ללילה הוא 80-150 שקלים ולא יורו..(בשער של היום כבר אין הבדל גדול)
האם קקיימת קבוצה דתית לטיול כזה
תודה על הכתבה…
מעורר הרבה הרבה השראה..!
יש אפשרות ליצור איתך קשר טלפוני לכמה שאלות..?
בתודה מראש.
מוזמן ליצור קשר במייל: metaylimbkipa@gmail.com
מה מזג האוויר בנורווגיה בתקופה זו
עדי יישר כוח כשרון כתיבה ותיאור יוצאים מהכלל.
לינה עם קראוון עד 150 שח? או יורו ?או כתר ?