בקצה החוף הדרומי של ספרד, למרגלותיו של צוק שגיא החולש עליה, שוכנת גיברלטר. מושבה בריטית זעירה, מוקפת במים כמעט מכל צידיה, וממוקמת בדיוק בנקודת המעבר בין האוקיינוס האטלנטי לים התיכון – מצר גיברלטר.
למרות מימדיה הזעירים (פחות משבעה קילומטרים), יש לגיברלטר חשיבות אסטרטגית בגלל מיקומה, בין יבשת אירופה לאפריקה. השפה הרשמית בה היא אנגלית, והתושבים דוברי אנגלית, ספרדית, ובעלי מבטא ייחודי שנוצר כתוצאה משילוב בין שתי השפות.
גיברלטר, שהיתה בעבר תחת שלטון ספרדי, נמסרה לבריטניה בשנת 1704. במשך שנים ניסתה ספרד להחזיר לעצמה את השליטה על גיברלטר דרך מאבק עיקש וממושך, במהלכו גיברלטר הייתה נצורה ומופגזת קשות, אך בסופו של דבר נשארה גיברלטר תחת השלטון הבריטי.
גיברלטר צמחה במהירות ונעשתה לאחת מן העמדות הבריטיות החשובות ביותר בים התיכון, בין היתר בגלל מיקומה האסטרטגי. במהלך מלחמת העולם השניה איפשרה השליטה הבריטית על גיברלטר לבעלות הברית לשלוט על הכניסה לים התיכון.
כיום גיברלטר היא במידה רבה בעלת שלטון עצמי, ויש לה ממשלה משלה. ההצלחה הכלכלית שלה, הפכה את גיברלטר לאחד האזורים העשירים ביותר באיחוד האירופי.
אילת מאמו-שי היא ישראלית המתגוררת בגיברלטר כבר למעלה מעשור. היא אשה רבת פעלים, שבין יתר עיסוקיה הקימה את לשכת המסחר גיברלטר-ישראל, המעודדת שיתוף פעולה עסקי בין שתי המדינות, וגם פעילה דומיננטית בקהילה היהודית בגיברלטר.
אילת, כמה זמן את מתגוררת בגיברלטר, ומה הביא אותך לשם?
הגעתי לכאן בעקבות עבודתו של בעלי, שהיתה כרוכה ברילוקיישן לגיברלטר. הגענו "רק" לשנתיים והנה כבר חלפו להן 11 שנים.
חלמת פעם שתחיי ותעבדי בחו"ל?
יצאתי לראשונה מהארץ בגיל שבע עשרה, כך שכבר אז חוויתי סוג של רילוקיישן בלונדון הקרה. מאז ילדותי אהבתי לטייל, וידעתי שכשאגדל אטייל בעולם (כולם קראו לי "אילת המטיילת"). וכך באמת קרה, הכרתי את בעלי, חובב טיולים כמוני, ויחד "חרשנו" את העולם לאורכו ולרוחבו. אגב, האהבה הגדולה שלנו לטיולים גרמה לנו להכנס כשותפים בחברת תיירות בגיברלטר, המתמחה בטיולי יהדות בגיברלטר, ספרד ומרוקו.
על אף הנסיעות הרבות והעובדה שאני חיה בחו"ל, אני אוהבת, גאה וגם פועלת לא מעט לטובת ישראל. אני מאמינה שאהבה למדינה לא חייבת להתבטא דווקא במגורים בתוך גבולותיה, אלא יכולה גם להתממש באופנים שונים, כמו למשל פעילות והסברה לטובת המדינה.
בעיני, המילה "רילוקיישן" היא לא מילה גסה. הישראלים החיים בתפוצות כבר אינם "נפולת של נמושות" או "בוגדים", אלא אנשים שהחליטו להתגורר מחוץ לגבולות מדינת ישראל מסיבות שונות, ולעיתים קרובות הם משמשים כשגרירים של רצון טוב בכך שהם תורמים בתפוצות לתדמיתה, צביונה וקיומה של מדינת ישראל.
לשכת המסחר גיברלטר ישראל
בשנת 2015 הקמתי בשיתוף ראש ממשלת גיברלטר, משרד הכלכלה בישראל ושגרירות ישראל בבריטניה את לשכת המסחר גיברלטר ישראל, ואני משמשת מאז כיו"ר הלשכה.
בנוסף, בימים אלו אני שוקדת על לימודי הדוקטורט בנושא קהילות יהודיות קטנות ברחבי העולם (קהילה קטנה – מונה מתחת לאלף איש). אני מבקרת פיזית בכל קהילה וקהילה, מראיינת את מנהיגיה וגם כותבת מאמרים בנושא. כתבות פרי עטי פורסמו בארץ ובעולם, בין היתר במגזין מסע אחר ובאתר YNET .
בעקבות הצלחתו של הספר שכתבתי "רילוקיישן דרלינג, רילוקיישן", יזמתי את הרעיון הייחודי של "יום הרילוקיישן הישראלי בתפוצות". המיזם נחל הצלחה רבה כבר שנתיים ברציפות, עם עשייה ברוכה למען מדינת ישראל ע"י יהודים וישראלים מארבעים מדינות שונות ברחבי הגלובוס.
כל העשייה הזאת, בנוסף להרצאות שאני מעבירה במקומות שונים בנושאים כמו עסקים, רילוקיישן, עוצמה נשית וקהילות יהודיות, כרוכה בנסיעות רבות ברחבי העולם, ואני נהנית מאד לשלב עסקים ופעילות חברתית עם טיולים.
אילת, את עשית (ועושה) דברים כה רבים. מה ההישג שאת הכי גאה בו עד כה?
אכן, עשיתי דברים רבים בחיי והייתי שותפה בהרבה פרוייקטים שגרמו לי לגאווה וסיפוק, אבל ההישג הכי גדול שלי הוא עצם היותי אמא לשלושה ילדים מקסימים, אשר מהם אני שואבת את האנרגיה והמוטיבציה לעשות עוד ועוד, להוות דוגמא והשראה עבורם וגם להוכיח להם שכל דבר וכל חלום הוא אפשרי!
האם יש דברים שגורמים לך להתגעגע לארץ?
בתור ישראלית וציונית שגרה בניכר, יש בי כמובן רגשות געגועים לישראל, ולכן אני שמחה שמזדמן לי לבקר בישראל לעיתים תכופות במהלך נסיעות לצרכי עסקים (3-4 פעמים בשנה).
אני מתגעגעת גם לשפע ולנדיבות של האוכל במסעדות, לחטיפים הישראליים האהובים (מי אמר במבה?), לתקשורת בעברית (ולא, זה לא אותו הדבר כשצופים במסך האייפד או הנייד) ומעל הכל, אני מתגעגעת למשפחה ולחברים.
איך איכות החיים בגיברלטר מבחינת מזג אוויר, תשתיות, רווחה ורמת חיים?
מזג האוויר בגיברלטר דומה מאד למזג האוויר בישראל, עם יתרון בעונת הקיץ, שבה אין את הלחות המעיקה שיש בארץ. גם בחורף מזג האוויר סביר – נדיר שהטמפרטורה יורדת מתחת ל- 10 מעלות. גיברלטר מדורגת במקום הרביעי בעולם מבחינת הכנסה לנפש, כך שרמת החיים פה גבוהה. בהיותה מושבה בריטית, יש בגיברלטר לא מעט בריטים שהגיעו אליה בעקבות חיפוש אחר "בריטניה הקטנה בשמש".
גידול ילדים בגיברלטר – קל או קשה יותר מאשר בארץ?
הביטחון האישי בגיברלטר מאד גבוה. זאת מדינה עם רמת פשיעה כמעט אפסית, כך שהילדים יכולים להסתובב בביטחה גם בשעות הלילה מבלי שנדאג. למרות שזה מקום קטן יש כאן מגוון פעילויות וחוגים לילדים, אם כי הם לא ברמה גבוהה כמו בארץ.
איך החיים היהודיים בגיברלטר, האם יש בה מענה לצרכים של ציבור שומרי מצוות?
ראשית, מעניין לדעת שבגיברלטר קיים הריכוז היהודי הגדול בעולם ביחס לאוכלוסיה המקומית, מחוץ לישראל כמובן. מספר היהודים החיים בגיברלטר עומד על 800 נפש, והם מהווים 2.3% מהאוכלוסיה הכללית. לשם השוואה, הקהילה היהודית בארה"ב, על כל מליוני היהודים שבה, מהווה בקושי 1% מכלל האוכלוסיה.
גיברלטר היא המקום היחיד בכל האזור האיברי בו יש מענה מושלם לכל הצרכים של הציבור הדתי. הסיבה לכך היא שהקהילה היהודית של גיברלטר היא אורתודוקסית ברובה (95%). יש בגיברלטר ארבעה בתי כנסת פעילים, שלוש חנויות ושתי מסעדות כשרות (חלבית ובשרית), מאפייה כשרה, מקווה ואפילו עירוב המקיף כמעט את כל גיברלטר!
כל זה הופך את גיברלטר ליעד אידיאלי עבור שומרי מצוות. אפילו בתי המלון כבר מכירים את הצרכים הייחודיים של המגזר (בשבת, למשל) ויודעים לתת להם מענה.
מה לדעתך מאפיין מטיילים דתיים בחו"ל?
היכולת להתחבר לקהילה היהודית בכל מקום ומקום.
האם נתקלת באנטישמיות אי פעם בגיברלטר?
אנטישמיות כמעט ולא קיימת בגיברלטר, ואם כן, היא מתבטאת רק בפורומים באינטרנט.
מה כדאי לעשות בגיברלטר, על מה אסור לוותר?
גולת הכותרת של גיברלטר היא כמובן עלייה לראש המצוק המפורסם, באמצעות הרכבל או באמצעות סיורים מודרכים במיניבוס העולה לפסגה. מהפסגה נשקף נוף עוצר נשימה, וניתן לראות 3 מדינות (גיברלטר, ספרד ומרוקו), 2 יבשות (אפריקה ואירופה) וכן את המפגש בין הים התיכון לאוקינוס האטלנטי. אין עוד מקום כזה בעולם.
אתרי חובה נוספים:
מערת סנט מייקל (St Michael’s Cave) – מערת נטיפים מדהימה המושכת אליה תיירים רבים מכל רחבי העולם. יהודי מקומי בשם סולומון צרויה הגה את הרעיון להפוך את המערה הקסומה הזו לאולם קונצרטים. הרעיון התקבל בברכה ומזה שנים מתקיימים במקום הופעות ואירועים שונים.
קופי המצוק (Apes’ Den) – בשמורה שבמעלה ההר תוכלו לפגוש להנאתכם קופים מסוג מקוק ברברי. גיברלטר היא המקום היחיד בכל אירופה שבו תוכלו למצוא קופים חופשיים בטבע. אף אחד לא יודע להסביר איך הגיעו הקופים הללו לגיברלטר, אך האגדה מספרת כי אם הקופים ייעלמו מגיברלטר, בריטניה תאבד את שליטתה במושבה זו.
נקודת אירופה (Europa Point) – הנקודה הדרומית ביותר בגיברלטר מהווה אטרקציה מיוחדת, המשלבת מבנים היסטוריים ותצפית על אפריקה. בנקודה זו נפגשים מימי האוקיינוס האטלנטי עם הים התיכון. כאן ניתן לראות את אחד מסמליה הבולטים של גיברלטר – המגדלור. המגדלור הוא היחיד מחוץ לבריטניה שעדיין נשלט ומופעל על ידי הרשויות הבריטיות. בסמוך למגדלור, אנדרטה לזכרו של הגנרל הפולני הידוע סיקורסקי שנהרג בהתרסקות מטוס בגיברלטר. במידה והגעתם לגיברלטר עם ילדים קטנים ואתם זקוקים לכמה דקות של מנוחה, תוכלו להנות במקום מפארק שעשועים רחב ידיים.
מנהרות המצור הגדול (The Great Siege Tunnels) – ממוקמות במעלה המצוק ומהוות חוויה ייחודית למבקרים בהן. המנהרות נחפרו בשנת 1779 בימי המצור הגדול על גיברלטר. ביקור במנהרות יקח אתכם אחורה בזמן באמצעות אווירה ייחודית, תאורה, מופע אור קולי, בובות שעווה ותותחים שונים.
הרחוב הראשי (Main Street) – רחוב הקניות הראשי. מכיוון שבגיברלטר לא משלמים מכס ומע"מ על מרבית המוצרים, גיברלטר נחשבת בעצם לחנות דיוטי-פרי אחת גדולה, שבה אפשר לרכוש מוצרים רבים בהנחה משמעותית (לעומת ישראל ומדינות אחרות באירופה). הרחוב הראשי הוא מדרחוב ארוך המשופע בחנויות מותגים ורשתות אופנה, בריטיות ברובן.
שיט דולפינים – מהחוויות המיוחדות בגיברלטר. שייט בספינה וצפייה בדולפינים הרבים שבמפרץ גיברלטר, מומלץ בעיקר בין אפריל לנובמבר. לעיתים נדירות אפשר לראות אפילו ליוויתנים!
לאיזה אתר היית לוקחת את התייר היהודי לביקור?
ישנם סיורים בעקבות יהדות גיברלטר הנערכים בלווית מדריכים ישראלים שהוסמכו מטעם ממשלת גיברלטר. ניתן לעשות גם סיורים הכוללים, מעבר לאטרקציות המרכזיות, את מוסדות הקהילה היהודית ובתי הכנסת, ואת בית הקברות היהודי העתיק (בן 300 שנה) הנמצא בפינה נסתרת במעלה המצוק.
האם היית מגדירה את גיברלטר כיעד יקר?
גיברלטר נחשבת כיעד יקר עבור ישראלים, בטח בהשוואה ליעדים פופולאריים אחרים. אבל דווקא מחירי מוצרים מסויימים כמו קוסמטיקה, תכשיטים, אלכוהול וסיגריות זולים בהרבה ממקומות אחרים.
כשותפה בחברת טיולים, מה הטעות הכי קריטית שקרתה לך בטיול?
הכניסה לגיברלטר היא דרך מעבר הגבול עם ספרד בו חובה להציג דרכונים. התקרית הכי גדולה קרתה לנו פעם עם קבוצה שהגיעה מספרד לטיול יומי בגיברלטר. הם עשו את כל הדרך מסביליה (כשעתיים נסיעה), ורק כשהגיעו לגבול נזכרו שבכלל השאירו את הדרכונים במלון בסביליה (בכספת הראשית של המלון). לא עזרו כל התחנונים – לגיברלטר לא נתנו להם להיכנס, לאכזבתם הרבה.
אף שמהצד שלנו לא היה את מי להאשים (הצוות שלנו תמיד מזכיר ללקוחות להביא דרכונים למעבר הגבול), המצב היה לא נעים.
מה המקום היפה ביותר בעולם שאי פעם ביקרת בו?
קווינסטאון בניו-זילנד. אין דברים כאלה!
ולסיום, אם היה מתאפשר לך עכשיו לנסוע לכל מקום בעולם שתרצי, ללא מגבלות של יכולת, זמן ותקציב. לאן היית בוחרת לנסוע?
ארה"ב. פשוט יש שם כל כך הרבה מה לראות ולחוות שאפשר להעביר שם שנים.
אילת מאמו שי הינה אשת עסקים, דוקטורנטית, מרצה, יו"ר לשכת המסחר גיברלטר ישראל, שותפה בחברת Benefit Business Solutions Ltd אשר מעניקה פתרונות ניהול ושירותי ייצוג לחברות הפועלות מגיברלטר, מחברת הספר "רילוקיישן דרלינג, רילוקיישן" ויזמת "יום הרילוקיישן הישראלי בתפוצות".
רוצים גם לטייל באופן עצמאי וכשר?
הצטרפו לאלפי מטיילים אחרים וקבלו ישר למייל את המאמרים הכי מקיפים ופרקטיים למטיילים שומרי מצוות בחו"ל. הירשמו כאן:
מיזם מעניין יום הרילוקיישן. מסכים עם איילת ישנם ישראלים בחו״ל שתורמים יותר מאחרים בארץ כשגרירים של רצון טוב. כדורגלן מצטיין בחו״ל תורם הרבה יותר בחו״ל מאשר כמפעיל ממטרות בצבא. שמחתי לקרוא על גיברלטר ועל קהילות קטנות