הרעיון לצאת לגיחה קצרה לפולין וקרקוב היהודית עלה כששמענו שחברת וויזאייר משיקה קו חדש לקראקוב. ניצלנו את המחירים הזולים של טיסות הלואו-קוסט ויצאנו לחופשה סתווית קצרצרה בת יומיים.
השלב הבא אחרי רכישת כרטיסי הטיסה היה לא פחות ולא יותר להזמין סיור במחנה ההשמדה אושוויץ.
אירוני ככל שזה נשמע, הביקור במוזיאון אושוויץ מבוקש מאוד 😱, כך שאם רוצים להצטרף לסיור מודרך (באנגלית) צריך להזמין זאת חודש מראש באתר. ניתן גם להזמין סיור עצמאי בחינם באתר המוזיאון, השעות הזמינות משתנות מחודש לחודש. אנחנו מיהרנו להזמין מקום לסיור עצמאי, כי בימים שלאחר מכן גם אפשרות זו לא היתה זמינה יותר.
ללינה הזמנו באתר בוקינג דירה מצוינת עם חניה צמודה ומרפסת. קראקוב ידועה כעיר עם מצוקת חניה, בפרט ברובע היהודי קז'ימייז', והפתרון שלנו היה לקחת דירה מחוץ לרובע עם חניה.
רכב – שמעתי להמלצות מומחי התיירות מקבוצת "חו"ל מהודר", ואת הרכב בפולין שכרנו דרך סוכן. ממליצה בחום על הסוכן שלומי ג'רמון. לא ממליצה בשום אופן לשכור רכב עצמאית בפולין. כאב הראש ועגמת הנפש במקרה של בעיה ו/או תקלה, אינו שווה שום חיסכון.
ביטוח רפואי – ביטוח איכותי של פספורט כארד, היחיד שמציע כרטיס טעון בכסף מזומן לשימוש מיידי בחו"ל. 3 דקות באתר ויש ביטוח. בדלפק בשדה התעופה מקבלים את כרטיס האשראי המיוחד (שלא נצטרך) לשעת מצוקה. סוכנות טורק ביטוח מציעים פספורט כארד עם תמיכה מלאה. לינק לאתר פספורט כארד >
יום שני: תל אביב - קראקוב, פלאשוב, ליזענסק
נחתנו בקרקוב ביום שני בסביבות שתיים בצהרים, ועד שיצאנו מהשדה כבר היתה השעה 15:00.
השקיעה בתקופה הזו מוקדמת מאד (16:15), ולכן החלטנו לנסוע הישר משדה התעופה למחנה העבודה ״פלאשוב״, הנמצא כרבע שעה נסיעה מקראקוב, כדי להספיק להגיע לשם באור יום.
התחלנו עם הבית של אמון גת, הצורר הנאצי ששימש כמפקד המחנה. את הבית אפשר לראות מהחזית, ברחוב heltmana 22, ואפשר גם ללכת מאחורי הבית, שם רואים את המרפסת שהייתה צופה על המחנה, ממנה היה אמון גת ימ"ש יורה על עובדי הכפייה האומללים 😓.
לאחר מכן המשכנו לציון הקבר המחודש של מייסדת בית יעקב הרבנית שרה שנירר ע"ה. קברה ממוקם בקצה המחנה ברחוב Abrahama 6.
בשולי המחנה יש שלטי זכרון, אליהם צעדנו בראש מורכן.
קרקוב היהודית - בית הכנסת קופה Synagoga Kupa
מפלאשוב נסענו לקראקוב, לבית הכנסת קופה, שנבנה בשנת 1643 מתרומותיהם של צורפים מקז'ימייז', הרובע היהודי בקראקוב (מכאן שמו של בית הכנסת "קופה").
בית הכנסת שוכן במבנה צנוע בסגנון בארוקי עם גג משולש (גמלון) ולו חלונות מקושתים גבוהים. היכל בית הכנסת מעוטר בשפע ציורים על הקירות והתקרה, ועל המעקה מצוירת סדרה של גלגל המזלות.
כיום בית הכנסת קופה משמש את הקהילה היהודית בקראקוב. במקום מתקיימות תפילות מדי שבת וחג, ובערבי שישי נערכת בו ארוחת שבת לחברי הקהילה.
בית הכנסת פתוח למבקרים עד השעה 18:00. מחיר הכניסה 10 זלוטי.
סמוך לבית הכנסת קופה, במרחק הליכה של דקות ספורות, נמצא בית הכנסת אייזיק שול.
בית הכנסת נבנה בשנת 1644 ע"י פרנס קהילת קז'ימייז', ר' יצחק (אייזיק) יעקובוביץ', והיה הגדול והמפואר בעיר בשעתו.
בית הכנסת משמש כיום את בית חב"ד, ונערכות בו תפילות מדי יום.
שעות פתיחה:
א-ה 9:00 עד 19:00 (כשביקרנו במקום הוא היה פתוח עד 20:00).
שישי 9:00 עד 15:00.
לאחר המסע היומי המורכב ואחרי יום טיסה, הגיע הזמן למנוחה וארוחה טובה. מצאנו את מבוקשנו במסעדת זעליג'ס פלייס, שפתוחה רצוף: 09:00-23:00. מסעדה מומלצת בהחלט.
עדכון: נכון לימים אלה, מרץ 2024, מסעדת זעליג'ס סגורה.
אחרי ארוחת הערב החלטנו, למרות השעה המאוחרת, לנסוע לעיירה ליז'ענסק, לציון של רבי אלימלך (בעל ה"נועם אלימלך"). הנסיעה מקראקוב לליז'ענסק ארכה כשעתיים לכל כיוון, אבל הציון פתוח 24 שעות ביממה.
בבניין הסמוך לציון מוצע לבאים כיבוד הכולל מרק חם, לחם, ירקות, עוגות ושתיה חמה. הכל פתוח חופשי לאורך כל היממה.
מלונות ודירות מומלצים בליז'ענסק
Centrum Bankietowo – Hotelowe Perła – מלון קטן, נעים, נקי ומשופץ בליז'ענסק, במרחק 7 דקות נסיעה מציון רבי אלימלך.
חדרים ממוזגים וחניה צמודה חינם.
Hotel U Braci Zygmuntów – מלון פשוט, נעים וזול מאד בליז'ענסק, במרחק 6 דקות נסיעה מהציון.
Adama Mickiewicza 78 – דירת אירוח מעולה בליז'ענסק, במרחק 4 דקות הליכה מהציון של רבי אלימלך!
הדירה גדולה וממוזגת, וכוללת 2 חדרי שינה וסלון, מטבח מאובזר במקרר, תנור, כיריים, קומקום חשמלי ועוד.
* מינימום 2 לילות להזמנה.
היום השני - רמ"א, אושוויץ, הרובע היהודי קז'ימייז'
למחרת בבוקר יצאנו לקבר הרמ"א – רבי משה איסרליש, שנולד, חי ופעל בקראקוב במאה ה- 16. הרמ"א כיהן כרב הראשי של קז'ימייז', הרובע היהודי בקראקוב, וידוע בזכות חיבורו ההלכתי החשוב "המפה" לשולחן ערוך. קבר הרמ"א נמצא בבית העלמין העתיק בקרקוב.
בדרך עצרנו ברחוב Lowowska 29, שם רואים קטע ששרד מחומת גטו קרקוב.
התפללנו בקבר הרמ"א, ובקברי צדיקים נוספים הטמונים בבית הקברות.
לאחר מכן נכנסנו לבית כנסת הרמ"א, אחד מבתי הכנסת העתיקים בעיר. הרב ישראל איסרליש, אביו של הרמ"א שהיה סוחר ובנקאי, בנה את בית הכנסת בסביבות שנת 1558 לבנו רבי משה. בית הכנסת ששופץ, משמש כיום כמקום תפילה לקהילה היהודית בקרקוב.
משם המשכנו לבית הכנסת העתיק אַלְטֶע שׁוּל, בית הכנסת העתיק ביותר ששרד בפולין.
בית הכנסת נבנה במאה ה- 15, נהרס בתקופת השואה ולאחר מכן שופץ ושוחזר. כיום משמש המבנה כאגף של המוזיאון ההיסטורי בקרקוב, ועוסק בתרבות והיסטוריה יהודית בעיר.
היעד העיקרי ליום זה הוא מחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ.
אושוויץ נבנה בשנת 1940, והיה הגדול במחנות ההשמדה שהקימו הנאצים בתקופת השואה. המחנה פעל במשך חמש שנים, בהן נספו במקום כ- 1.5 מיליון איש, מתוכם כמיליון ומאה אלף יהודים.
בדרך מקראקוב לאושוויץ יש כביש אגרה, צריך לעבור בנתיב המאויש בפקיד שם אפשר לשלם במזומן.
ההמלצה שלי היא במקביל להזמנת כרטיסי הטיסה, לבדוק זמינות לכרטיסי כניסה למוזיאון אושוויץ. הביקור במוזיאון מבוקש מאד, כך שאם רוצים לבקר במקום כדאי להזמין כרטיס כמה שיותר מוקדם.
אנחנו העדפנו להסתובב לבד במקום על פני סיור מודרך, לכן הזמנו כרטיס לסיור עצמאי באושוויץ באתר (בחינם).
טיפ: גם מי שלא השיג כרטיס, יכול לנסות ולהגיע למוזיאון באופן עצמאי, כי בשעות מסוימות ועל פי העומס הם מאפשרים כניסה גם למי שלא הזמין מראש.
לבירקנאו ניתן להיכנס חופשי ללא הזמנה מראש.
למי שלא מצויד ברכב שכור, ישנם טיולים מאורגנים מקראקוב לאושוויץ: הלוך ושוב מקראקוב, כולל כניסה לאושוויץ ובירקנאו והדרכה (באנגלית). כרטיסים ניתן להזמין כאן >
סיירנו בבירקנאו ובאושוויץ. באושוויץ יש גם שילוט בעברית. מומלץ לעבור לפני הביקור במקום על המפה ולסמן את המקומות שרוצים לראות. הביקור באתר לא קל, אבל עבורנו זה היה חשוב.
לאחר מכן חזרנו חזרה לקרקוב ועצרנו עם הרכב לראות כמה מקומות בעיר:
- הבית שבו פעל תיכון בית יעקב הראשון בקרקוב, שהקימה שרה שנירר ברחוב Augustianska 30.
- המבנה בו שכן סמינר בית יעקב הראשון למורות בקרקוב, ברחוב Stanislawa 10. על המבנה קבוע שלט הנצחה לזכרה של שרה שנירר מייסדת תנועת "בית יעקב".
בקומה ראשונה של הבנין פעילה כיום מסעדה כשרה למהדרין – מסעדת עציוני.
- בית כנסת שהיום לצערנו משמש כמסעדה 😪, ברחוב meiselsa 18. על הקירות הפנימיים ניתן לראות כתובות בעברית ששרדו.
- בית הכנסת טמפל, בית כנסת מהמאה ה- 19 שנבנה בסגנון ניאו-רנסנס עשיר, עם שפע עיטורים בסגנון מורי.
מפעל האמייל של אוסקר שינדלר ברחוב Lipowa 4. במפעל זה בקרקוב העסיק שינדלר בתקופת השואה מאות יהודים והציל את חייהם של 1,200 יהודים ממוות.
כיום פעיל במקום מוזיאון הממחיש את החיים בקראקוב בזמן המלחמה, את הווי הגטו ואת סיפורה של קראקוב תחת הכיבוש הנאצי. מומלץ להזמין כרטיסים מראש.
ניתן להזמין מראש כרטיסים למוזיאון המפעל של שינדלר כולל סיור מודרך באנגלית כאן >
- כיכר הכסאות, הכיכר ממנה גורשו יהודי הגטו למחנות ההשמדה, וכיום ניצבת בה אנדרטת הכסאות. ובית המרקחת שמתחת לגשר ברחוב Plac Bohaterow Getta 30.
- כיכר העיר המרכזית של קראקוב – כיכר השוק הישנה והקסומה.
- התמונות בכתבה צולמו ע"י יעל ויינר ©
מלונות ודירות מומלצים בקרקוב
המלונות בקראקוב זולים להפליא. ניתן להשיג מקומות לינה ברמה גבוהה מאד ובמחירים משתלמים.
Privilege Suites – מלון דירות מעולה בלב הרובע היהודי, דקה הליכה מהאייזיק שול. דירות מודרניות ומטופחות, כוללות מטבח מצויד במקרר, תנור, קומקום ומכונת קפה. הדירות ממוזגות מאובזרות ברמה גבוהה וכוללות גם כספת.
במקום יש מעלית וחניה ציבורית, והוא מתאים במיוחד למשפחות.
PURO Kraków Kazimierz – מלון 4 כוכבים מעולה ומודרני ברובע היהודי, במרחק דקות הליכה ספורות מהמוזיאון היהודי, בית הכנסת העתיק ואתרים מעניינים נוספים. המלון קרוב למסעדות הכשרות, כולל ספא מפנק וחדר כושר ומציע אפילו אופניים חינם לרשות האורחים.
החדרים מעוצבים בטוב טעם ומאובזרים בכל החידושים הטכנולוגיים. המלון נגיש לנכים.
- Benedictus – הדירה בה שהו יעל ואחותה בטיול לקרקוב. דירה מצוינת עם חניה צמודה ומרפסת. הדירה בגודל 90 מטר, כוללת שני חדרי שינה, מטבח מאובזר וסלון. מתאימה לעד 8 נפשות. יש אינטרנט אלחוטי וחימום.
- Apartament na Kazimierzu – דירה נהדרת במרכז הרובע היהודי בקראקוב, צמודה לביהכנ"ס אייזיק שול. הדירה המטופחת כוללת מטבח מאובזר במקרר, כיריים, קומקום ומכונת קפה. יש חימום ואינטרנט אלחוטי.
- Hotel Perfect – מלון מעולה ולא יקר ברמת 4 כוכבים במרכז הרובע היהודי, סמוך לבית כנסת הרמ"א. החדרים ממוזגים וכוללים מיניבר, כספת וקומקום חשמלי. במלון נגיש לנכים.
Hotel Eden – מלון מעולה במרכז הרובע היהודי, דקה מאייזיק שול, שתי דקות מבית כנסת הרמ"א וקרוב למרבית האתרים היהודיים והמסעדות הכשרות. המלון ממקום באזור שקט ונעים, ומציע שירות הסעות מ/אל נמל התעופה. שירות מצוין.
לשומרי כשרות: המלון מספק לפי דרישה ארוחת בוקר כשרה, פירות וירקות שלמים, מוצרים כשרים, פת וחלב ישראל. ללא תוספת תשלום.
Holiday Inn Krakow City Centre – מלון מעולה במיקום מצוין, במרחק 5 דקות הליכה מכיכר השוק, ו- 10 דקות הליכה מהרובע היהודי קז'ימייז'. חדרים מרווחים וממוזגים עם מיניבר, ערכה להכנת קפה ותה ואינטרנט אלחוטי.
ניתן להזמין ארוחות כשרות (בשרי בלבד) בהשגחת הרב אליעזר גור אריה, חב"ד קרקוב. ניתן לאכול במקום, או לקחת ארוז, לקבוצות יש לתאם מראש בטלפון.
- Hotel Unicus Palace – מלון 5 כוכבים מפואר במיקום מעולה במרכז קרקוב, 5 דקות מהכיכר המרכזית, קרוב למרבית האתרים והאטרקציות. במלון יש בריכת שחיה, ספא וחדר כושר. החדרים ממוזגים וכוללים מיניבר וערכה להכנת שתיה חמה.
- Mercure Krakow Stare Miasto – מלון 4 כוכבים במרכז העיר, במרחק הליכה קצר לכיכר העיר. צמוד לקניון Galeria ולתחנת הרכבת המרכזית. שירות נהדר. במלון חדר כושר. החדרים ממוזגים וכוללים מיניבר וערכה להכנת קפה/תה. המלון נגיש לנכים.
רוצים גם לטייל באופן עצמאי וכשר?
הצטרפו לאלפי מטיילים אחרים וקבלו ישר למייל את המאמרים הכי מקיפים ופרקטיים למטיילים שומרי מצוות בחו"ל. הירשמו כאן:
טיפ:
כדאי שתוסיפו, השדה תעופה בקרעסטירר קרוב יותר ליעד של הציון , מאשר השדה תעופה למגיעים לליזענסק, זו אכן הסיבה שקרעסטירר עקפה את ליזענסק , בסיבוב, למעשה קרעסטירר נקראת היום מירון, מירון לכל היוצאים לחול להתפלל כל השנה .
יישר כוח על פוסט יפה ורהוט מאוד,
אבל
עדיין לא מבינה איך אפשר לדרוך על האדמה הארורה הזאת .
מבינה אותך מאד. אני באופן אישי נמנעת מלנסוע לגרמניה ופולין, אבל יהודים רבים נוסעים לשם דווקא בשביל לזכור, ולראות, ולבקר במקומות בהם נמצאים שורשי משפחתם, היכן חיו ופעלו גדולי עולם.
וגם לא לשכוח שיש בפולין לא מעט קברי צדיקים, ביניהם הציון של רבי אלימלך מליז'ענסק.
הייתי עם בתי לרגל טיול בת מצווה לפני כשנה באותם מקומות כמעט בדיוק, אין לי שום מושג איך הצלחתם לעשות הכל ביומיים.
נראה לי שעל מקומות כאלה לא שייך לכתוב שתי שורות.
הם יותר מדי מלאים סנטימנטים.
בתגובה למגיבים לפני-
אני לא דורכת בשום אופן על אדמת גרמניה, בעיקר בגלל הסמליות שבדבר- ומאותה סיבה דווקא נמשכת לבקר בפולין, ערש הולדתה של סבתי ז"ל ומשפחתה.
קראקוב מדהימה ומרגשת, במיוחד קז'ימייז, יש שם אנרגיות מטורפות של יהדות, אפשר לעצום עיניים ולהתחבר לעשרות אלפי היהודים שהסתובבו וחיו ברחובות, למרות היותה גויית לחלוטין כיום.
הייתי עם בתי בדירה מקסימה ומתוקה בצורה לא רגילה, בסמיכות ממש לבית החב"ד שבבית כנסת אייזיק שול ברחוב קופה. היה כל כך מדהים שיכולנו לדמיין שחי בבית הזה (לפני החידוש שלו) איזה צדיק… אני שולחת ברשותכם קישור לדירה.
https://www.booking.com/hotel/pl/apartament-na-kazimierzu-krakow1.he.html?aid=1221689
תודה רבה על התגובה היפה!
אכן, הטיול הנ"ל היה כעין "טעימה" של קראקוב, ובחלק מהאתרים (כמו למשל המוזיאון של שינדלר) הסתפקו בהצצה ומבט מבחוץ ולא נכנסו פנימה.
תודה על ההמלצה על הדירה, בעז"ה תכנס לרשימת מקומות הלינה המומלצים בקראקוב.
תודה על הכתבה המדהימה.
שאלה דחופה:
אנחנו בע"ה נהיה בפולין באיזור 7 לנובמבר עד 11 לנובמבר. ניסע לוורשה לודז' קראקא, צ'חנוב, ועוד כמה עיירות קטנות.
אנחנו מאוד מעדיפים לשכור רכב לבד, השאלה , האם עדיף מסיבות בטיחותיות (של חורף, או של אנטישמיות) ליסוע עם נהג?
ועוד שאלה:
יש מכולת כשרה בקראקוב ברובע היהודי?
תודה!!!
אין שום בעיה לשכור רכב ולנסוע באופן עצמאי בקרקוב, גם בחורף.
תחילת נובמבר זה עדיין לא בדיוק חורף, וגם אם יש שלגים, הם לא על הכבישים, וכמובן הם מחליפים לצמיגי חורף.
לגבי מכולת – יש חנות כשרה בבעלות בית חב"ד. פרטים כאן:
https://metaylimbkipa.com/kosher-restaurants-in-krakow/
נראה לי שיש בלבול כולל בסרט של אוסקר שינדלר. מהמרפסת של הבית של אמון גת אין שום קשר עין למחנה עצמו. יש תל גדול שמפריד. לעומת זאת "הבית האפור" בו היה משרדו נמצא בפתח המחנה. משם יש קשר עין למחנה. משם ככל הנראה המנוול אמון גת צלף ביהודים .
מחזית הבית אין קשר עין עם המחנה אבל מאחוריו יש מרפסת שנמצאת בגובה של קומה וחצי הולכים מאחורי הבית ומשם יש קשר עין למחנה ומשם היה צולף הארור ימח שמו